لواشک از چه موادی تشکیل شده؟
معمولا برای تهیه لواشک از یک، دو یا چند نوع میوه با درجه رسیدگی نسبی که عطر، طعم، رنگ و خواص تغذیهای و درمانی آنها ظاهر شده ولی کمی ترشمزه باشند، استفاده میشود. انواع آلوها، سیب، گلابی، زرشک، لیمو، زغالاخته و انار از جمله این میوهها هستند که بر اثر ترکیب آنها با هم رنگ و طعم لواشک ایجاد میشود. معمولا در لواشکهای صنعتی علاوه بر میوه از پکتین (ژلاتین گیاهی) برای ایجاد قوام، از اسیدهای آلی و نمک برای ایجاد طعم ترش و شور آن و افزایش ماندگاری و از شکر (گلوکزو ساکاروز) برای تعدیل طعم ترش و شیرین شدن و در برخی لواشکهایی که از میوههای خشک تهیه میشوند، از آب و دیاکسیدگوگرد استفاده میشود.
لواشک خاصیت دارد؟
اگرپایه لواشکها میوه باشد، خواص تغذیهای و درمانی آنها را باید با توجه به نوع میوه آنها شناخت. به طورمعمول همه لواشکها حاوی فیبر و ملین و مسهل بوده و محرک حرکات رودهاند. رنگدانههای آنتیاکسیدانی آنها تا حدودی به دفع رادیکالهای مضر و سمی بدن کمک میکند و حاوی درصد اندکی ازریزمغذیهاست. معمولا جوشاندن، تغلیظ و خشک کردن مقدار زیادی از ریز مغذیها بویژه ویتامین C لواشک را کاهش می دهد.
فرق میان لواشک خانگی با صنعتی چیست؟
لواشکها اگر به صورت بهداشتی و خانگی تهیه شوند، به دلیل آن که نسبت به لواشکهای صنعتی از نمک، شکر، اسید و مواد نگهدارنده تهیه نمیشوند، خواص تغذیهای و درمانی موثرتری داشته و مصرف مرتب آنها میتواند تا حدود زیادی برای سلامت مفید باشند. ولی عاملی که موجب شده تا کمتر به فواید لواشکهای خانگی پرداخته شود، آن است که برای خشک کردن این نوع لواشکها از فضای آزاد استفاده میشود. وجود حشرات موذی آلوده، گردو غبار خاک، میکروبهای هوازی، ذرات سرب معلق درهوای شهری و فضولات پرندگان و چارپایان درمناطق روستایی همگی از جمله عواملی هستند که توجه ما را به مصرف لواشکهای صنعتی معطوف میکند. مهمترین ویژگی لواشکهای صنعتی معتبر آن است که به وسیله دستگاههای مجهز و بر اساس قوانین بهداشتی زیر نظر متخصصان این امردر مدت زمان مشخصی تهیه و خشک میشوند.