صفحه اصلی محتوای آموزشی مشاهده محتوای آموزشی

 
محافظان نماز

منظور از محافظان نماز در آية 34 سورة معارج والّذين هم علي صلاتهم يحافظون، و آنها كه بر نماز خود مواظبت دارند، چه كساني هستند؟

 

پاسخ

به اجمال بايد گفت: اين صفت به همراه هشت صفت ديگر كه در آيه‎هاي 22 تا 34 همين سوره آمده، ويژگيهاي نمازگزاران (مصلّين) است.

توضيح:

در آيات شريفة سورة معارج در ابتدا، انسان را هلوع (حريص) معرفي مي‎كند، - اين خصوصيت منجر به «جزع» يعني بي تابي به هنگام برخورد با بدي‎ها، و «منوع» يعني جلوگيري از رسيدن خير به ديگران مي‎شود- وپس از آن، افرادي را از دايرة فراگير آن استثنا مي‎كند و مي‎فرمايد: مگر نمازگزاران كه اين گونه نيستند.

سپس براي اين گروه ويژگي‎هاي چندي بر مي‎شمرد از جمله:

1- تداوم بر نماز، الّذين هم علي صلاتهم دائمون، آنها كه نمازشان مرتب به جاي مي‎آورند./23

2- محافظت از نماز، و الّذين هم علي صلاتهم يحافظون،آنها كه بر نماز خود مواظبت دارند./34

3- اداي حقوق مالي،والّذين في اموالهم حق معلوم،   وآنها كه در اموالشان حق معلومي است./24

4- اعتقاد به قيامت و ترس ازعذاب الهي،والّذين هم من عذاب ربهم مشفقون،وآنها كه از عذاب پروردگارشان بيمناكند./27

5- عفت و پاكدامني، والّذين هم لفروجهم حافظون، و آنها كه دامان خويش را [از بي عفتي] حفظ مي‎كنند./29

6و7- رعايت عهد و امانت،والّذين هم لأماناتهم و عهدهم راعون، و آنها كه امانت‎ها و عهد خود را رعايت مي‎كنند./32

8- اداي شهادت،والّذين هم بشهاداتهم قائمون، آنها كه براي شهادت به حق قيام كنند./33

بنابراين، مقصود از الّذين هم علي صلاتهم يحافظون نه همه مردم هستند و نه همه مسلمانان، و نه حتي همة مؤمنان، بلكه تنها آن دسته از مومنان كه افزون بر مداومت بر اقامة نماز، شرايط و حدود آن نيز رعايت مي‎كنند و به روز قيامت اعتقاد دارند، به دنبال فحشاء وبي عفتي نمي‎روند، رعايت عهد و امانت مي‎كنند و ... از اينگونه افراد در فرهنگ قرآن به «مصلّين» تعبير شده است.

بلي اين نوع نمازگزاردن، ويژگي بندگان خاص خداست چرا كه مي‎فرمايد: قل لعبادي الّذين آمنوا يقيموا الصّلوة بگو به بندگان[خاص] من كه ايمان آورده‎اند نماز را بر پا دارند (ابراهيم/31).

بايد توجّه داشت كه در فرهنگ قرآن، نمازگزار، تنها آن كسي نيست كه فقط ركوع و سجده و قرائت و ذكر به جاي آورد و از ديگر امور غافل باشد. بلكه نماز گزار واقعي كسي است كه رعايت امور مالي، اخلاقي، اعتقادي و...  را كه بخشي از ماهيت و حقيقت نماز است نيز بنمايد. چرا كه تنها به جاي آوردن قرائت و سجده و ركوع و... بدون رعايت حدود و شرايط نه تنها به حال نمازگزار مفيد نخواهد بود بلكه خود وبال او خواهد شد زيرا كه در جاي ديگر فرمود:فويل للمصلّين الّذين هم عن صلاتهم ساهون، واي به حال نماز گزاراني كه نماز خود را به دست فراموشي مي‎سپارند(ماعون/4و5).

نظر دهید . . .           نظرات کاربران