مشورت
از فرمایشات امام علی (ع): افضلُ من شاورت ذوالتجارب،برترین کسی که با او به مشورت می نشینیف کسی است که تجربه ها اندوخته است.
لزوم مشورت :
سعی و تلاش در صورتی مفید است که در مسیر صحیح قرار داشته باشد و نتیجه ای ارزنده از آن بدست آید. اگر فعالیت و کوشش انسان در شرایط صحیح انجام نگیرد، جز خستگی و اتلاف عمر حاصلی نخواهد داشت.
مشورت یا پشتوانه بزرگ پیشرفت
مشورت یکی از بهترین راه های ترقی و پشتوانه بزرگ پیشرفت مردان بزرگ است.باید از انسانهای بزرگی که از نعمت فهم و علم برخوردارند و راه را یافته و رفته اند، نه آنان که در نیمه راه نشسته و رهروان را نیز از ادامه راه مایوس می کنند، به مشورت بنشینند.
با چه کسانی مشورت کنیم :
امام صادق (ع) درباره شرایط کسانی که با آنان می توان مشورت نمود، می فرمایند :با انسانهای عاقلی که پرهیزگار هستند، مشورت کن، زیرا آن ها راهنمایی نمی کنند تو را مگر به کارهای نیک. گاهی مشورت زیان فراوانی برای مشورت کننده به بار می آورد، به صورتی که در بعضی از موارد او را به گمراهی کشانده و از چاله به چاه می اندازد.و در جایی دیگری می فرمایند :در امور خود از آنچه را که دین اقتضاء می کند، با کسی مشورت کن که در او پنج خصلت وجود دارد:
1- عقل 2- حلم 3- تجربه 4- نصیحت گویی 5- تقوا
سرانجام ترک مشورت :
ترک مشورت در کارها یا از ناآگاهی سرچشمه می گیرد و یا دلیل بر دارا بودن استبداد رأی است، کسانی که رفتار و کردار خود را صد در صد صحیح و بی اشکال می پندارند و در هیچ مواردی حاضر به مشورت نیستند، از استبداد رأی برخوردارند و این گونه افراد خود را به خطر می اندازند و زیان فراوانی را متحمل می شوند. آنان که با دیگران مشورت می کنند نه تنها از هلاکت رهایی می یابند، بلکه شریک عقل و اندیشه صاحب نظران هم می شوند.