مراحل تحقیق علمی
۱-تعریف مسأله: یعنی همان پرسیدن سؤال. باید مشخص کنید که در تحقیق دقیقاً دنبال چه هستید. این سؤال می تواند ناشی از کنجکاوی شما باشد یا اینکه به مشکلی برخوردید و میخواهید آن را حل کنید.
۲- ارائه فرضیه: پس از پرسیدن سؤال باید یک سری پاسخهای احتمالی آماده کنید. مثلاً بیایید لیستی از عوامل مؤثر بر موفقیت درسی تهیه کنید. تهیه لیست فرضیات می تواند به روشهای مختلفی باشد. مثلا با فکر خودتان لیست را تهیه کنید یا از دیگران بپرسید یا کتب و نوشته های دیگران را بخوانید.
۳- طراحی آزمایش: حال باید برای فرضیات خود آزمایش طراحی کنید. یعنی یک آزمایش انجام دهید تا درستی و نادرستی فرضیه مشخص شود. طراحی آزمایش اهمیت خیلی زیادی دارد و خودش یک بحث مفصل است. در طراحی آزمایش نباید پیش داوری داشت. متغیرهای وابسته و مستقل باید مشخص باشند و آزمایش باید چندین بار تکرار شود.
۴- ارائه نظریه: بر اساس خروجی آزمایشهایی که انجام دادید، نظریه شکل می گیرد. در آزمایشهای انجام شده برخی فرضیات رد می شوند و برخی تأیید می گردند. آنهایی که تأیید می شوند را می توان به عنوان نظریه ارائه داد. زیرا شواهد و مدارک کافی برای اثبات آنها وجود دارد.