صفحه اصلی محتوای آموزشی مشاهده محتوای آموزشی

 
مفاهیم ریاضی در کلاس اول

آموزش ریاضی به دانش‌آموزان کلاس اول

در کلاس اول کودکان از ریاضیات ذهنی و شمارش با دست به سمت نوشتن و محاسبه اصولی اعداد حرکت می‌کنند. اگرچه کودکان هنوز به آموختن با حس دیداری و لامسه خود در این مقطع نیاز دارند؛ اما به این امر نیاز دارند تا بسیاری از افکار ریاضی خود را روی کاغذ منتقل کنند. به طور کلی ریاضی کلاس اول به بخش‌هایی چون مفهوم اعداد، هندسه، ۴ عمل اصلی و حل کردن مسائل تقسیم می‌شود.
۴ عمل اصلی مجموعه‌ای از مهارت‌های ریاضی است که به کودک می‌فهماند اعداد، نمایانگر مقدار هستند و او می‌تواند با استفاده از اعداد مقدار و کمیت را نشان دهد.
برای پیشرفت در درس ریاضی، کودک شما باید در این مقطع عناصر اصلی ذهنی متعددی را بیاموزد، از آن جمله:
1- یادگیری اعداد و شمارش آن‌ها تا ١٠٠.
2- درک مفاهیمی چون اندازه‌گیری و سنجش.
3- فهم درست کلمات ریاضی مثل «بیشتر از»، «کمتر از»، «جمع »، «منها » و «تفریق».
4- یادگیری مفاهیم نسبت و تناسب.
5- شناخت رنگ‌ها و اشکال هندسی.
به همین خاطر در این سطح کودکان یاد می‌گیرند که :
1- با استفاده از اشیا، ترکیب و جدا کردن را بیاموزند.
2- اشکال مختلف را طبقه‌بندی و دسته‌بندی کنند.
3- «بیشتر»، «کمتر» و «مساوی» را با یکدیگر مقایسه کنند.
4- مفهوم نیمی از یک چیز را بفهمند.
بنابراین دانش‌آموز در پایان کلاس اول توانایی انجام این فعالیت ها را خواهد داشت:
1- جمع و تفریق کردن اعداد تک رقمی
2- پیش‌بینی نتیجه محاسبات ساده ریاضی
3- شمردن پول
4- تشخیص جایگاه ارزشی اعداد
5- شناخت اشکال هندسی.
6- آشنایی با مفهوم تناسب.
7- شمارش اعداد بزرگتر از ١٠٠.
البته والدین نیز می‌توانند با به‌کارگیری روش‌های متعددی به فرزند خود در این مقطع حساس کمک کنند تا زمینه‌ساز موفقیت‌های بعدی او در کلاس‌های بالاتر شوند:
1- به او کمک کنید تا بتواند از ١ تا ١٠٠ و برعکس بشمارد. این کار را می‌توانید با اعداد دیگر کمتر از ١٠٠ نیز انجام دهید. کمک و تشویق شما موجب می‌شود تا او پیشرفت‌های سریع و بهتری داشته باشد.
2- روزنامه‌ها، مجلات و بروشورها را باز کنید. به یکی از اعدادی که او می‌شناسد، اشاره کنید و از او بخواهید آن را بخواند.
این کار را برعکس نیز می توانید انجام دهید. یک عدد را بگویید و از فرزندتان بخواهید آن را بین اعداد دیگر تشخیص دهد.
3- بخشی از مفهوم شناسایی و درک اعداد این است که کودک شما بتواند آن‌ها را در موقعیت‌های مختلفی چون ضرب کردن، استفاده از کلمات و بیان اعداد تشخیص دهد؛ مثلاً یک کودک در کلاس اول باید تشخیص دهد که ۴ یعنی یکی بزرگتر از ٣، ٢+٢، ۴ عروسک و چهارمین طبقه. برای یادگیری بهتر می توانید یک عدد را روی کاغذ بنویسید و از فرزندتان بخواهید آن را حدس بزند. از طریق «کمتر از» و «بیشتر از» او را راهنمایی کنید تا به عدد مورد نظر برسد.
4- «اگر من بخواهم ٢ کلوچه بخورم، تو ٣ کلوچه بخوری، چند تا کلوچه نیاز داریم؟» با استفاده از مداد و یا هر وسیله دیگری که بتوان مفهوم اعداد را رساند می توان این کار را انجام داد. به او چهار عمل اصلی را بگویید و نشان دهید که ٢+٣می شود ۵.
5- هنگامی که کودکتان مشغول بازی کردن است، از فرصت استفاده کرده و اعداد ترتیبی را به او آموزش دهید. نشان دهید چه کسی اول، دوم و سوم است.
اگر فرزند شما با تکالیف در خانه‌اش مشکل دارد، کاغذ و مداد را کنار بگذارید و در جریان زندگی معمولی مفاهیم را به او منتقل کنید. به طور مثال؛ اگر در نتیجه گیری جمع و تفریق مشکل دارد می‌توانید با کمک سکه‌های پول آن را عملاً نشان دهید.
6- اگر کودک شما با مفاهیم کسری مشکل دارد یک کیک را به چند قسمت تقسیم کنید و به او مفاهیمی چون کل، نیم و سه چهارم را نشان دهید و از او بخواهید که آن‌ها را با استفاده از تکه‌های جداشده کیک نشان دهد.

مسئله مهم‌ این است که برای کمک به فرزندتان در درس ریاضی باید خلاقانه رفتار کنید و بیشتر و مهم‌تر از آن اینکه صبور باشید. این مهارت‌های سختی است که کودکان به مرور زمان می‌توانند در آن موفق شوند.

نظر دهید . . .           نظرات کاربران