با شروع تابستان بیایید به جای درمانهای شیمیایی و گیاهی «کتاب درمانی» را آغاز کنیم؛ یعنی با ارائه کتابهای مناسب به فرزندانمان بر اساس بحرانهای روحیشان، زمینه دستیابی به آرامش را در آنان ایجاد و پادزهر لازم را برایشان فراهم سازیم.
هنوز صدای خوش خواندن حافظ و شاهنامه در شب یلدا روحم را تجلی میدهد، هنوز صدای قرآن خواندن مادربزرگ لبخند و آرامش را بر لب هایم مینشاند، و هنوز داستان تکراری خاله سوسکه؛ که هر شب مادر برایم قصه میگفت، مرا به دنیای کودکیم میبرد؛ هر چه خاطره هست از کتاب است و کتاب ...
معلمی میگفت: «زندگی آدمها مثل نوشتن کتاب است.» کاش کتابهای خوب با پایان خوش بنویسیم تا هر وقت ورق میزنیم، زندگی با آهنگی زیبا از جلوی چشممان رد شود...
آری، با شروع تابستان بیایید به جای درمان های شیمیایی و گیاهی «کتاب درمانی» را آغاز کنیم؛ یعنی با ارائه کتاب های مناسب به فرزندانمان بر اساس بحران های روحیشان، زمینه دست یابی به آرامش را در آن ها ایجاد و پادزهر لازم را برایشان فراهم سازیم.
مطالعه کتاب بسیار مهم است زیرا علاوه بر تغییرات روانی در انسان، تأثیر فیزیولوژیکی نیز روی بدن دارد. کسی که کتاب میخواند، معمولاً قدرت تحلیل مسایل مختلف را دارد و راحتتر میتواند از پس مشکلات برآید؛ چون کتاب و به خصوص ادبیات داستانی، وی را در معرض زندگیها، صحنهها و تجربههایی متفاوت قرار میدهد. این مسئله به طور ناخودآگاه مهارت خوانندگان را در رویارویی با چالشهای مختلف افزایش میدهد.
خداوند میفرماید: « هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَالَّذِینَ لَا یَعْلَمُونَ »
بگو آیا كسانی كه میدانند با كسانی كه نمیدانند، مساویاند! ( سورة زمر، آیة 9)
مطالعه تنها راه رسیدن به علم است و جز آن راهی وجود ندارد. اگر مطالعه نباشد، علمی هم در كار نخواهد بود. شناخت از کتاب های مختلف در موضوع های گوناگون سبب میشود مایه های علمی و اطلاعاتی مان افزایش یابد و اگر در برابر این پرسش قرار گرفتیم که: «چه بخوانیم؟» قدرت پاسخ گویی داشته باشیم.
تعطیلات را از دست ندهید
فرصت و عمر ما برای فراگیری علوم، موضوع ها و مطالعه همه کتاب ها کم است. از این رو، ناچار به گزینش و اولویت بندی هستیم. مثلاً همه دوست داریم اطلاعاتی در زمینههای ادبی مانند داستان و رمان، علوم پزشکی و طبی، روان شناسی و تربیت، علوم و اطلاعات سیاسی، مسائل اجتماعی روز، قرآن و تفسیر، تاریخ اسلام و سیره بزرگان، شرح حال رجال سیاسی و مشاهیر، شناخت شهرها و کشورها و آثار باستانی، آشنایی با فیلمها و سریالها و جریانهای هنری، خواندن روزنامه ها و مطبوعات و ده ها موضوع دیگر، داشته باشیم، ولی آیا به همه این موردها میرسیم؟ مطمئناً جواب خیر است.
پس باید چند موضوع اصلی، کارساز، مورد علاقه و متناسب با وضع خودمان را انتخاب کنیم. بنابراین، فرصت تعطیلات را از دست ندهید، تابستان شروع خوبی است برای علاقهمند ساختن فرزندان به کتاب. میدانید که در هر موضوع کتاب های فراوانی وجود دارد. کتاب ها هم در یک سطح نیستند، بلکه قوی و ضعیف، مستند و کم مایه، تایید شده و نشده، قدیمی و جدید هستند؛ باید کتاب ها را شناخت و از اهلش پرسید و فرصت موجود را برای مطالعه آنها فراهم ساخت.
باید دانش آموزان را به مطالعه علاقهمند کرد که چه کتب درسی ایی را در دست بگیرند و چه کتاب های غیر درسی دیگر را مطالعه کنند. نگویید تابستان است و بچهها خسته سال تحصیلی و کتابهای درسی هستند؛ بگویید از لحظه لحظه عمر باید استفاده کرد و جای هیچ مکثی نیست.