خلاصه ای از کتاب واکنش سزیع یک امدادگر
در ایران در سال 1353 بهدنبال فروریختن سقف فرودگاه مهرآباد و بر جای گذاشتن خسارات جانی و مالی، تصمیم به تأسیس "اورژانس پیشبیمارستانی" گرفته شد و در همان سال تربیت نیروهای مورد نیاز تحت نظر کارشناسان خارجی طی دوره 6 ماهه صورت گرفت و در سال 1354 مرکز اورژانس تهران بهعنوان اولین مرکز اورژانس پیشبیمارستانی کشور با 7 پایگاه راهاندازی گردید و متعاقب آن در سالهای بعد مرکز اطلاعات اورژانس 115 شهرستانها تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی نیز تشکیل شدند.
از سویی روند افزاینده مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی، سوانح رانندگی و فراوانی حوادث و بلایای غیرمترقبه در کشور ایران، توجه جدی به خدمترسانی به مصدومان و حادثهدیدگان بهویژه در لحظات ابتدایی وقوع حادثه را طلب مینماید. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر اساس ماده 132 برنامه سوم توسعه، طرح جامع ساماندهی اورژانس پیشبیمارستانی را در تیر ماه سال 1381 به تصویب هیأت وزیران رسانید که در آن به تفکیک تعداد پایگاهها و کیفیت و کمیت نیروهای انسانی مورد نیاز، سختافزار لازم شامل آمبولانس و استانداردهای هر یک را مشخص نمود.
هنگام وقوع حوادث یا پیدایش حالت بحرانی و خطرآفرین در بیماریها معمولاً فقط در زمان بسیار کوتاهی میتوان با امداد سریع و آگاهانه، بیشترین و ثمربخشترین خدمات را در جهت حفظ جان و کاستن از عوارض بعدی تا انتقال به بیمارستان انجام داد. از آنجا که در امدادهای پزشکی بیشترین نقش را نیروی انسانی کارآمد و آگاه بر عهده دارد لذا یکی از اساسیترین نیازهای نظام سلامت جامعه، تربیت افرادی با تواناییها و صلاحیتهای علمی و عملی ویژه و برخوردار از فضایل اخلاقی با روحیه شجاعت، فداکاری، مسئولیتپذیری و در عین حال قدرت تصمیمگیری بالا و سرعت عمل کافی میباشد. در این راستا در حال حاضر بیشتر دانشگاههای علوم پزشکی کشور به امر آموزش این نیروها میپردازند تا با کمک تجهیزات و امکاناتی که تلاش میشود هر روز بیش از گذشته از طریق ناوگان خدمات اورژانس در خدمت مردم باشند به انجام وظیفه بپردازند.
با توسعه اورژانسهای پیشبیمارستانی ضمن ایجاد پایگاههای اورژانس جادهای این امکان را فراهم میآورد که در داخل شهرها و جادههای بین شهری در صورت مشاهده یا برخورد با هرگونه حادثه یا فوریتی بدون گرفتن پیششماره بتواند با اورژانس 115 تماس حاصل نموده و از امکانات و خدمات رایگان آن بهرهمند گردند. مراکز اورژانس 115 با توزیع وسیعی که در تمامی شهرها و جادهها دارند باعث شدهاند که نیروهای پرتوان و عملیاتی بتوانند در اسرع وقت به نجات جان مصدومان شتافته و در حداقل زمان نسبت به تثبیت وضعیت بیمار و انتقال وی به بیمارستان اقدام نمایند.
وقتی با شماره 115 تماس میگیرید، در ابتدا اپراتور تلفن 115 که یک کارشناس آموزش دیده میباشد، دقیقاً به صحبتهای شما گوش داده و راهنماییهای لازم را در اختیارتان قرار میدهد. بهخاطر داشته باشید حفظ خونسردی و آرامش اولین گام در کمک به شما میباشد. سپس در صورتی که وضعیت مصدوم یا بیمار شما به نحوی باشد که طبق استانداردها و الگوریتمهای مصوب در اورژانس نیاز به انتقال یا پزشک داشته باشد با هماهنگی پرستار 115 یک دستگاه آمبولانس همراه با دو تکنسین کارآزموده و خبره بر بالین بیمار شما اعزام میگردد و با بررسی وضعیت علایم حیاتی و اعلام شرح حال بیمار به پزشک مقیم در اورژانس نسبت به درمان سرپایی یا انتقال مصدوم تصمیم گرفته خواهد شد و تمامی این مراحل در کوتاهترین زمان ممکن اتفاق میافتد.
موضوع حائز اهمیت این است که با توجه به مسائلی نظیر وخامت و بحرانی بودن وضع بیمار، محدودیت زمانی جهت رسیدگی به بیمار و نجات جان وی (زمان طلایی) یا مشکلات فضاهای متفاوت شهری مسائلی نظیر ترافیک سنگین، ازدحام مردم یا حتی عدم دسترسی به تلفن در بسیاری از اوقات ممکن است اورژانس پیشبیمارستانی نتواند در زمان لازم بر بالین بیمار حاضر گردد، لذا این موضوع، اهمیت فراگیری دانش کمک های اولیه را بهخوبی آشکار میسازد، زیرا طبق آیه 32 سوره مائده از قرآن کریم هر کس جان انسانی را نجات دهد جان تمامی انسان ها را نجات داده است، این میسر نمیشود مگر به پی بردن به اهمیت بحث آموزش کمکهای اولیه و اقدام جهت فراگیری آن.
کتابی که در پیش روی شماست، بهعنوان یکی از بهترین منابع شناختهشده جهانی آموزش مباحث کمکهای اولیه و اصول احیا به عموم مردم میباشد که توسط اساتید این فن ترجمه و تألیف گردیده است. ما در این کتاب سعی نمودهایم ضمن حفظ امانت و عدم تغییرات اساسی در متن اصلی کتاب، ضمن اضافه کردن مباحث مربوط به حوادث و فوریتهایی که در کشور ما شیوع بیشتری دارد با افزایش دانش و آگاهی هموطنان عزیز و برقراری ارتباط بین اطلاعات کتاب و عموم مردم به زبانی شیوا و گویا، گامی در جهت کاهش بار بیماریها و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی و اجتماعی حوادث در کشور برداریم.