عظیم ترین آینه ها
برای اولین بار اسحق نیوتن دانشمند معروف انگلیسی و کاشف قانون جاذبه، از آینه در ساخت تلسکوپ جدیدی که خود اختراع کرده بود، بهره جست و بدین گونه نسل جدیدی از تلسکوپ ها را به وجود آورد که در آنها آینه جایگزین عدسی شده است. اولین تلسکوپ آینه ای را نیوتن در سال 1671 به دست خود ساخت و از آن زمان تا کنون که بیش از سه قرن می گذرد این نوع تلسکوپ موفق به پیشرفتهای چشمگیری شده است.
آینه های این تلسکوپ ها در حال حاضر ابعاد عظیم و غیر قابل تصوری دارد و ساخت آنها بسیار پر هزینه و مستلزم دقت فراوان و تکنیک کاملا پیچیده ای است. مثلا آینه اصلی تلسکوپ عظیم رصدخانه کوه پالومار در کالیفرنیا 5 متر و 8 میلی متر قطر و 20 تن وزن دارد و عملیات ساخت و نصب آن سالها به دزارا کشید و هزینه بسیار سنگینی در بر داشت.
آینه های اینگونه تلسکوپ ها در واقع عظیم ترین و در عین حال دقیق ترین آینه هایی است که تا کنون بدست بشر ساخته شده است و به وسیله آنها می توان نگاه انسان را تا اعماق فضا به پرواز در آورد و ستارگان و کهکشان هایی را مورد پژوهش قرار داد که چشم طبیعی هرگز قادر به مشاهده آنها نیست. این اجرام دور دست آسمانی میلیاردها سال نوری از کره خاکی ما فاصله دارند و با این همه تکنیک پیشرفته آینه های تلسکوپی به صورتی است که نور ضعیف آن اجرام را دریافت و منعکس می کند و شناخت کیهانی و رازهای پنهان آن را برای اخترشناسان امکان پذیر می سازد.
آری، انسان با اختراع آینه راه درازی را پیموده است: از نگرش خویشتن تا شناخت کیهان.