انواع تکالیف درسی از منظر هدف
1- تکالیف تمرینی این نوع تكالیف، قدیمی ترین ورایج ترین تكالیف درسی در مدارس هستند. معمولاً به صورت كتبی و برای تثبیت یادگیری به روش تكرار و تمرین اجرا میشود. این تكالیف در صورت كثرت استفاده، ملالانگیز وخسته كننده است و اگر بیش از حد استفاده شود، همان مشق های پرمشقتی است كه همهی ما تجربهی آن را در ذهن داریم. نمونهی یک تکلیف تمرینی فرزندم با اعدادی که یاد گرفته ای جای خالی را پر کن. شمارهی تلفن مدرسه: شمارهی تلفن منزلتان: شمارهی تلفن خاله: شمارهی تلفن عمو: شمارهی تلفن دایی: شمارهی تلفن عمه: حالا به این سؤال جواب بده. کدام عددها در شمارهی تلفن ها تکرار شده است؟ شمارهی تلفن ها چند رقمی است؟ حالا یک شمارهی تلفن برای خودت درست کن؟
2- تکالیف آماده سازی این گونه تكالیف بیشتر برای درس های روزهای بعد به كار میرود. مثلاً اگر قرار است هفته ی آینده، درس گیاهان تدریـس شـود شما میتوانید از پیش به دانشآموزان خود بگویید كه بخش گیاهان را ورق بزنند یا این كه تعدادی برگ یا دانهی گیاهان را جمعآوری کنند و به كلاس درس بیاورند و یا تكالیفی شبیه این را اجرا کنند. شما با این كار درآنها برای فهم درس جدید آمادگی ایجاد كرده اید.
3- تکالیف امتدادی و بسطی این نوع تكالــیف شاگردان را از سطح كلاس بالاتر میبرد و دانش و مهارت و تجربهی آنها را توسعه میدهد. این تكالیف میتواند به صورت پروژه به دانشآموزان، ارائه شود. مثلاً به دانشآموزان گفته شود كه در كتابخانه كتابی دربارهی سنگ ها پیدا كنند و قسمت هایی از آن را به كلاس ارائه دهند. نمونهی تکلیف بسطی از نوع تلفیقی(علوم تجربی- قرآن) محقق کوچکم! می دانی در قرآن نام حیوانات زیادی برده شده است. از بزرگترها در مورد این اسمها سؤال کن. شکل چهار حیوان را بکش، نام آنها را بنویس و به این پرسشها جواب بده: - این حیوان در کجا زندگی می کند؟ - چه می خورد؟ - چگونه حرکت می کند؟
4- تکالیف خلاقیتی معلم با ارائه ی این نوع تكالیف دانشآموزان را وادار می كند با روش و راه جدیدی كاری را عملی سازند یا اثر كاملاً جدیدی از خود ارائه دهند. در درس هنر و بنویسیم این تكالیف جایگاه خاصی دارد. نمونهی تکلیف خلّاقیّتی[ فرض کنید از یک داروخانه دارویی گرفته اید که با خوردن آن نامرئی(ناپدید) می شوید. اکنون داستانی را در چنین حال و هوایی تعریف کنید و درآن کارهایی را که هنگام نامریی شدن انجام می دهید بنویسید.